Promotieonderzoek

Promotieonderzoek

Rol van lumbaal interfasciaal biomechanisch gedrag in het kader van myofasciale krachtoverdracht op de onderrug-en heupregio

Fascia wordt gezien als een biomechanische systeem, waarbij myofasciale force transmission en neuromechanische samenwerking van groot belang is. Dit samen waarborgt de druk – en trekbelasting in een myofasciale tensegrity. In 2005 ontwikkelden Noten en Schuurmans-Stekhoven de Dynamic Arthro-Myofascial Translation Test® (DAMT®Test), een fysiotherapeutische testprocedure. De DAMT®Test-procedure bestaat uit een nieuw manuele test genaamd de Manual Superficial Fascia Translation Manoeuvre (MSFT_-manoeuvre) die wordt uitgevoerd tijdens een dynamische actieve referentiebeweging, b.v. actieve rompflexie in een testprocedure. Zij leggen uit dat door het toepassen van de MSFT_-manoeuvre de tensegrity onmiddellijk veranderd, wanneer men de MSFT-manoeuvre combineerd met een functionele referentietest, kan de invloedt ervan worden geanalyseerd op de kwaliteit van de referentietest. De uitkomst van deze test kan dan worden gebruikt voor diverse fysiotherapeutische interventies.

Doel van het onderzoek

Doel van dit onderzoek is het vormen van rationale ten behoeve van het open van de black box geopperd door Prof.dr. Vleeming. Tijdens dit project zullen er vier verschillende potentiele rationale worden getest.

  1. Systematic Review (elastische tape op bewegingsuitslag)
  2. Bewegingsgedrag: heup,bekken en heup, door middel van een 3D bewegingsanalyse systeem
  3. Krachttransmissie: deformatie van dermis, superficial fascia naar diepe lumbale fascia
  4. Krachttransmissie: weerstand van diepe lumbale fascia na het toedienen van huidspanning
  5. Neuromusculair respons: verandering in motorneuron vuring van thoracolumbale fascia aangrenzende spieren.
  6. Interfasciale bewegingsgedrag in lage rugpijn patienten.

Hoe wordt dit onderzocht

Het onderzoek zal plaatsvinden in een gecontroleerde laberatorium omgeving en betreffen in VITRO en in VIVO onderzoeken.

In Vitro: Hierbij moet u denken aan onderzoeken uitgevoerd in een anatomie laberatorium op gedoneerde specimenten. In het kader van dit onderzoek zal de anatomie en biomechanica van de fascia aan de hand van shear load worden onderzocht.

In Vivo: Hierbij moet u denken aan onderzoeken uitgevoerd op proefpersonen in een bewegingslab. In het kader van dit onderzoek zal het bewegingsgedrag van gewrichten, spieren en fascia worden onderzocht

Projectgroep

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door drs. van Amstel, promovendus (Afdeling Bewegingswetenschappen, Faculteit der Gedrag- en Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam en Fysioscience). 

Zijn supervisors zijn:

  • Dr. Richard Jaspers (Afdeling Fysiologie, Faculteit der Gedrag- en Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam)
  • Prof. dr. Annelies Pool-Goudzwaard (Afdeling Neuromechanica, Faculteit der Gedrag- en Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam)